DataLife Engine > --- > Така різна картопля: корисна й отруйна

Така різна картопля: корисна й отруйна

У картоплі міститься 11-25% крохмалю, 2% білка, 0,3% жиру, амінокислоти, мінеральні речовини (калію – 568 міліграмів на 100 грамів сирої маси, фосфору –50 міліграмів).

– Також у кожній сирій бульбі міститься до 3% соланіну (зеленої речовини). Але на світлі вміст соланіну швидко збільшується до 20-40 мг. А вже така кількість цієї речовини може спричинити отруєння,– застерігає академік Анатолій ДЕНИСЕНКО. – Картоплю також використовують у народній медицині:

- підвищений вміст калію покращує обмін речовин;

- свіжий картопляний сік лікує виразку шлунка, гастрити, гіпертонію;

- кашка із червоних бульб лікує екземи, опіки та інші захворювання шкіри;

- шматочки сирої картоплі на скронях знімуть головний біль;

- інгаляції над парою з вареної картоплі продезінфікує порожнину носа й горла;

- запечену несолену картоплю вживають при ниркових, серцевосудинних хворобах тощо.



Повернутися назад