Пити чи ні: наскільки корисне чи шкідливе шампанське

Здоров'я
1 466
0

Фото: Freepik

Коли говорять про користь ігристого вина (шампанське – лише вид такого вина), згадують антиоксидант ресвератрол. Проте його позитивний вплив на здоров'я людини не підтверджений науковими даними. До того ж алкоголь нівелює навіть цю потенційну користь.

Винайдення шампанського приписують французькому монаху, на ім'я П’єр Періньйон, який розробив технологію його виробництва. Легенда свідчить, що 4 серпня він вперше спробував цей напій і вигукнув: "Я п’ю зірки!" З того моменту цей день став символом народження шампанського, повідомляє 24 Канал з посиланням на MedicalNewsToday.



І після цього популярність шампанського не згасає вже кілька століть. Багато хто цінує його за смак і бульбашки, інші асоціюють келих ігристого з урочистими моментами, а дехто стверджує, що цей напій приносить користь для здоров’я.

Потенційна користь ігристого вина

У шампанському дійсно містяться поліфеноли, які мають антиоксидантні властивості. Найбільш відомий з них – ресвератрол, який, як стверджується, позитивно впливає на серцево-судинну систему, допомагає знижувати рівень цукру в крові й має протипухлинні властивості.

Однак, користь шампанського для здоров'я не була остаточно доведена. Дослідження, що стосуються шампанського та вмісту в ньому поліфенолів, зазвичай проводилися на невеликих групах людей, тварин або клітинних культурах.

Недоліки шампанського також очевидні. Наприклад, спирт і вуглекислий газ, що містяться в ньому, можуть розширювати судини, що, своєю чергою, може спровокувати напад мігрені у людей, схильних до цього захворювання.

Алкоголь не може бути корисним

Очевидно, що вживання усієї пляшки шампанського – це не найздоровіший вибір. Але як щодо одного – двох келихів? У багатьох статтях про користь шампанського підкреслюється важливість помірності в його споживанні, хоча точна кількість зазвичай не вказуються – швидше за все, мається на увазі кілька келихів. Але важливо розуміти, що безпечної кількості алкоголю не існує – про це заявляють експерти Всесвітньої організації охорони здоров'я.

А що, якщо витягти корисні компоненти з шампанського та приймати їх у вигляді добавок? Ресвератрол дійсно доступний у формі добавок, але, швидше за все, вони не принесуть бажаної користі. Це пов’язано з тим, що ресвератрол має низьку біодоступність, отже, лише невелика його частина досягає клітин-мішеней.

Ресвератрол також зустрічається в таких продуктах, як виноград, арахіс, фісташки, чорниця та темний шоколад. Однак дослідники не виявили переконливих доказів значних переваг у раціоні з високим вмістом ресвератролу.

Таким чином, хоча ресвератрол може не мати доведеної користі, шкода алкоголю є науково обґрунтованим фактом. Отже, називати шампанське корисним напоєм не можна.

Повідомлення про здоров'я мають суто рекомендаційний характер. У випадку виникнення проблем — звертайтеся до лікаря. Не займайтесь самолікуванням.


Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:
File engine/modules/daynews2.php not found.


Logo
“Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” та Foreningen Ukrainian Media Fund Nordic в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів” в рамках реалізації
грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа.
Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів”


Copyright 2024. Всі права захищені. Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється
при розміщенні посилання (для Інтернет-видань - гіперпосилання) на molbuk.ua. Посилання
(гіперпосилання) обов'язкове в незалежності від повного або часткового використання матеріалів.