Це дозволить прожити довше, впевнені фахівці.
Вони з'ясували: раціон, багатий цільнозерновими продуктами і клітковиною, знижує ризик передчасної смерті від хронічних захворювань, включаючи рак, хвороби серця, респіраторні недуги і діабет.
До цільнозернових продуктів належать пшениця, овес і кіноа. Крім клітковини, у них містяться мінеральні речовини й антиоксиданти, зазначає The Daily Mail. Поспостерігавши за 367 442 добровольцями протягом 14 років, гарвардські фахівці підрахували: з'їдаючи на день 34 грами цільнозернових, можна знизити ризик передчасної смерті на 17%.
Також раціон, багатий подібні продукти, давав 11% зниження ризику смерті від респіраторних недуг, 48% зниження ризику розвитку діабету й 34% зниження ризику смерті від діабету. Ризик смерті від раку знижувався на 15%. Що саме в даних продуктах виробляє позитивний ефект, учені поки що не знають. Це може бути сама клітковина або щось інше.