Домашні напівфабрикати
Західні колеги наших господинь уже давно рятуються напівфабрикатами, придбаними в супермаркетах заздалегідь або дорогою додому. Їх перевага в тому, що заморожені продукти залишаються практично свіжими. Та й меню таким чином можна урізноманітнити. Якщо ж ви не довіряєте таким продуктам або для вас це занадто дорого – можете готувати власні напівфабрикати. Ось кілька ідей.
Супи
Заморожувати класичний борщ або суп із квасолі – безглуздя. Однак чудово переносять заморожування супи-пюре: томатний, грибний, гарбузовий, картопляний і навіть гороховий. Ви можете підготувати лише саме пюре (відварити і подрібнити овочі), а всі інші смакові компоненти (приправи, зелень, грінки) додати після розморожування. До речі, останнє здійснюється просто – додаванням невеликої кількості гарячої води і поступовим підігріванням.
Борошняні страви
Пельмені й вареники швидкого приготування можна купити в магазині, що ми переважно й робимо. Але майже завжди такий продукт нас розчаровує. Тож можна приготувати кілька порцій (залежно від можливостей морозильника) власноручно. Зліпивши вареники або пельмені, спершу підсушіть їх трохи на стільниці (приблизно півгодини), потім покладіть на одну з полиць холодильника, а тоді вже – у морозильник.
Чудово зберігають смак заморожені сирники. Це гарний вихід для швидкого сніданку. А розморожувати їх не треба – одразу класти в гарячу олію.
М’ясо, риба
Замість того, щоби насмажити відбивних або шніцелів на цілий тиждень, підготуйте їх, але кулінарну обробку відкладіть на інший день. Кожну котлетку в сирому вигляді загорніть у харчову плівку (продається рулонами) і покладіть у морозильник. Перед приготуванням котлети з рубленого м’яса не треба розморожувати, лише запанірувати – і на гарячу сковорідку. Якщо ж ви маєте порційні шматки м’яса (стейки), то їх треба розморозити. У цьому разі стане в нагоді мікрохвильова піч.
Так само можна заморозити порційні шматки риби, підготовлені для смаження. Відтак розморозити у підсоленій воді кімнатної температури.
Десерти
Найкращий десерт із морозильника – це, звичайно, морозиво. Але там добре почуваються також різноманітні креми, фруктові та ягідні пюре.
Рецепт вихідного дня
Рибна солянка з капустою
Капуста білоголова – чверть голівки.
Морква – 2 шт.
Цибуля ріпчаста – 1 шт.
Філе риби – 300 г
Олія, сіль, перець, тмин.
Капусту нашаткувати, цибулю порізати кільцями, моркву – тонкими кружальцями. Цибулю обсмажити, додати моркву, влити трохи води і тушкувати. Додати капусту, сіль, перець, тмин, влити ще води і продовжувати тушкувати без покришки.
На іншій сковорідці обсмажити до золотистої скоринки нарізане скибками рибне філе. Додати його до овочів разом із жиром та соком, що утворився під час смаження, перемішати і потушкувати ще під покришкою.
Повернутися назад