Іспанці вдома не снідають
Хамон – національна гордість
Іспанці люблять і шанують свою кухню та національні кулінарні надбання. Наприклад, знаменитий хамон – в’ялений свинячий окіст. У кожному пристойному домі на Різдво має з’явитися хамон. Здебільшого купують цілу ногу, а потім місяцями (хамон не псується) нарізають прозорі скибочки м’яса спеціальним тонким ножем. До речі, на хамон годиться лише чорна свиня, яка їла жолуді і багато рухалася.
У великій пошані в іспанців, як і в усіх середземноморських народів, овочі. Найбільше їм до смаку помідори та солодкий перець. Із цих гарних плодів готують знаменитий холодний суп гаспаччо – винахід спекотної Андалусії. Перець, баклажани та цибуля – головні складові фірмової каталонської страви ескалівада. Однак є одна овочева страва, яка рідко трапляється в кулінарних путівниках, але надзвичайно популярна серед іспанців. Це відкритий пиріг, або, якщо хочете, піца з овочами. На тісто (здебільшого пісочне) товстим шаром кладуть шматочки кабачків, баклажанів, перцю, стеблової селери, зерна кукурудзи, додають томатного соусу і запікають.
Хліб – завжди
як домашній
Маловідомий у світі чудовий іспанський хліб. На смак він – домашній, навіть із сучасних високотехнологічних пекарень. До речі, історичний кулінарний мінімум іспанця – це шматок хліба, натертий часником, политий оливковою олією та свіжим соком помідора. Цікаво, що іспанці не дуже люблять їсти вдома, бо там важко вдовольнити їх невгамовне прагнення до спілкування. Особливо це стосується сніданку: кафе відчиняються дуже рано, щоб усі могли попити кави перед початком робочого дня і отримати заряд бадьорості в розмовах.
Рецепт іспанської кухні
Паейя з куркою та мідіями
500 г мідій,
6 курячих гомілок,
2 цибулини,
2 червоні перці,
4 ст. л. оливкової олії,
8 креветок,
300 г рибного філе,
300 г рису,
750 г овочевого бульйону, шафран, 1 лавровий листок, чорний мелений перець, 1 ст.л. рубленої петрушки.
Якщо ви купили мідії у мушлях, то помийте їх, не відкриваючи, щіткою. Наріжте кубиками перець, цибулю і часник.
Обсмажте курячі гомілки в
2 ст. л. оливкової олії на великій сковорідці впродовж 10 хвилин. У цьому ж жирі тушкуйте мідії, доки вони не відкриються. Якщо мідії очищені – то потушкуйте кілька хвилин. Додайте і підсмажте неочищені креветки, цибулю, часник і солодкий перець. Долийте на сковорідку ще 2 ст. л. олії і потушкуйте в ній рибу. Все це викладіть зі сковорідки, залишивши в ній жир і сік.
Всипте рис у сковорідку, долийте гарячий бульйон (його можна зварити з цибулі, селери та моркви), додайте шафран, лавровий листок і мелений перець. Тушкуйте 20 хвилин.
Нагрійте духовку до 150 градусів. Додайте всі підсмажені й тушковані продукти до рису, перемішайте, накрийте фольгою і поставте в духовку на 15 хвилин.
Подавайте зі скибочками лимона та маринованим солодким перцем.
Повернутися назад