
Чай і чорний шоколад можуть допомогти у підтриманні кров'яного тиску, а також загального здоров’я серцево-судинної системи. Про це із посиланням на дослідників з Університету Суррея.
Про це пише УНІАН з посиланням на Earth.
У дослідженні, яке нещодавно було опубліковане в Європейському журналі профілактичної кардіології, йдеться про те, що якщо регулярно вживати какао, чай, яблука і виноград, то завдяки рослинним сполукам флаван-3-олів, які містяться у цих продуктах, можна знизити кров'яний тиск і покращити функцію кровоносних судин.
Науковці проаналізували дані 145 рандомізованих контрольованих досліджень і з’ясували, що люди, які споживали більше флаван-3-олів, ніж інші, мали нижчий кров'яний тиск. У деяких випадках ефект від цих сполук був аналогічний, як від певних ліків проти кров'яного тиску.
Дослідники також детально вивчили ендотелій – внутрішню оболонку кровоносних судин – і зробили висновок, що флаван-3-оли зміцнюють її. Це означає, що шматочок темного шоколаду або кілька скибочок яблука потенційно можуть захистити ваше серце.
"Результати є обнадійливими для тих, хто шукає доступні способи контролю артеріального тиску та підтримки здоров’я серця за допомогою приємних змін у харчуванні. Включення невеликої кількості поширених продуктів, таких як чай, яблука, темний шоколад або какао-порошок, до щоденного збалансованого раціону може забезпечити корисну кількість флаван-3-олів", – прокоментував експерт з серцево-судинної медицини в Університеті Суррея та провідний автор дослідження Крістіан Хейсс.
Хейсс наголосив, що це дослідження не означає, що слід відмовитися від ліків, призначених лікарем.
"Хоча це не замінює призначені ліки чи медичні поради, включення більшої кількості продуктів, багатих на флаван-3-оли, до щоденного раціону може бути цінним доповненням до здорового способу життя, особливо для тих, хто має підвищений кров'яний тиск", - зазначив він.
На запитання, скільки флаван-3-олів потрібно з’їсти, щоб помітити ефект, дослідники точно не відповіли, зазначивши лише, що можуть допомогти чашка чаю, невеликий шматочок темного шоколаду або жменя винограду.
Водночас наголошується, що надлишок може мати зворотний ефект: більше шоколаду не означає більше користі для здоров'я. Баланс – це найважливіше.
Дослідники наголошують, що вони продовжать вивчати це питання, щоб розкрити, як флаван-3-оли працюють насправді, чи матимуть ці сполуки однаковий вплив на людей з різними захворюваннями, скільки їх потрібно вживати тощо.
Повідомлення про здоров'я мають суто рекомендаційний характер. У випадку виникнення проблем — звертайтеся до лікаря. Не займайтесь самолікуванням!!!
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram