Хай живе паприка!

---
2 996
0
В угорській кухні з однаковим успіхом застосовують м’ясо, рибу та овочі. Мабуть, найвідоміша за межами Угорщини національна страва – гуляш. Не менш популярний і перкельт – рагу, в якому цибуля має ще більше значення, ніж у гуляші.

Найбільш характерна особливість приготування угорських страв – це використання великої кількості смальцю, сметани і паприки – червоного солодкого перцю. Дієтологи з’ясували, що саме паприка нейтралізує шкідливий вплив тваринних жирів на організм. І хоч угорці споживають багато холестерину у своїх улюблених стравах, серцево-судинні захворювання там менш поширені, ніж загалом у Європі.

До слова, справжня паприка – не надто гостра, навіть трохи солодка. Найбільшу роль її якість і смак відіграють в іще одній відомій національній страві – паприкаші. Паприкашем називають усі страви зі сметанним соусом, приправлені великою кількістю паприки. Паприкаш може бути м’ясним, рибним, курячим або овочевим.


Рецепти угорської кухні


Паприкаш із картоплі

540 г картоплі, 30 г вершкового масла, 150 мл бульйону, 50 г сметани, 40 г цибулі ріпчастої, 1 ч. л. паприки, сіль.

Почищену картоплю нарізати дольками і обсмажити на олії, додати пасеровану цибулю, паприку, бульйон і тушкувати. Перед закінченням тушкування посолити, залити сметаною і ще трохи проварити. Подавати гарячим.


Гуляш з лимонною цедрою

500 г цибулі, 1 зубчик часнику, 100 г смальцю, 3 ст. л. томату-пюре, 1 кг яловичини, 1 ст. л. паприки, 4 ст. л. сметани, кмин, сіль, 1 лимон.

Цибулю нарізати кружальцями, часник подрібнити і все разом обсмажити до золотисто-коричневого кольору. Влити томатне пюре, покласти м’ясо, нарізане кубиками, смалець, посипати все перцем і влити трохи води. Тушкувати під покришкою, доки м’ясо не стане м’яким. Воду, що випаровується, періодично доливати. Наприкінці кмин, лимонну цедру, сіль, залити сметаною. Подавати з картопляними кнедликами, макаронними виробами, картоплею або чорним хлібом.


Суп зі свинини по-угорськи

600-700 г свинячої корейки або грудинки, 150 г кісток і шкірки, 2 цибулини, 6-8 картоплин, 2 лаврові листки, чорний і духмяний перець горошком, 1 ч. л. паприки, 2 дрібки лимонної цедри, 1 зубчик часнику, 150 мл червоного вина, оцет, петрушка, кмин, сіль.

Кістки та шкірку залити двома склянками холодної води і варити. М’ясо нарізати шматочками, посолити, посипати червоним перцем та дрібно нарізаною цибулею і потримати годину в холодному місці. Потім покласти в більш глибоку посудину і запекти в духовці, перемішавши кілька разів. Залити процідженим бульйоном і варити на маленькому вогні, додавши прянощі та кілька крапель оцту. Під час приготування доливати потроху гарячої води. Довівши м’ясо до м’якості, додати картоплю, нарізану великими шматками, часник і петрушку. Перш ніж зняти страву з вогню, влити вино, всипати лимонну цедру. Окремо подати галушки і натертий хрін з яблучним пюре та гірчицею.


Печиво з кукурудзяного борошна

200 г кукурудзяного борошна, 30 г цукру, 10 г смальцю, 1 яйце, ваніль, 40 г вершкового масла, 60 г варення.

Замісити тісто із кукурудзяного борошна з водою, цукром, смальцем, маслом, яйцем, сіллю та ваніліном. Розкатати на змащеному жиром листі і спекти. Готовий корж нарізати шматочками і, коли охолоне, змастити варенням.


Крем яблучний по-задунайськи

330 г яблук, 100 г цукру, 2 яєчні білки, 30 г мигдалю, 80 г вершків.

Почищені та нарізані яблука спасерувати у невеликій кількості води і протерти. Відтак змішати з цукром, додати вершки, збиті білки і збивати до загустіння. Охолодити на льоду. Подати на стіл, виклавши пірамідою на скляній тарілці і прикрасивши мигдалем.

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:
File engine/modules/daynews2.php not found.


Logo
“Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” та Foreningen Ukrainian Media Fund Nordic в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів” в рамках реалізації
грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа.
Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів”


Copyright 2024. Всі права захищені. Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється
при розміщенні посилання (для Інтернет-видань - гіперпосилання) на molbuk.ua. Посилання
(гіперпосилання) обов'язкове в незалежності від повного або часткового використання матеріалів.